Logotips d'organismes oficials

Beseit viu un intens ‘Dia dels Bolets’ en una temporada micològica atípica

Xarrades, exposicions i la tradicional degustació de tapes marquen una de les festes més boniques d'octubre. Entre els dos dies s'han venut les 6.000 tapes que s'han preparat des de l'organització

Video Thumbnail
Beseit viu un intens 'Dia dels Bolets' en una temporada micològica atípica
Beseit es va omplir de gent en una nova edició del Dia dels Bolets, una de les festes d'hivern més significatives que viu la població. Els carrers del poble es van omplir de gent en una festa molt animada i en la qual es va poder degustar el bolet, en una campanya micològica que està resultant molt

Beseit es va omplir de gent en una nova edició del Dia dels Bolets, una de les festes d’hivern més significatives que viu la població. Els carrers del poble es van omplir de gent en una festa molt animada i en la qual es va poder degustar el bolet, en una campanya micològica que està resultant molt atípica. I és que la falta de precipitacions i unes temperatures excessivament generoses fan que la presència de bolets als boscos del Matarranya sigue enguany molt discreta. De fet, a la fira no hi havia paradetes destinades a la venda directa de bolets, i per a preparar les tapes del circuit gastronòmic, des de l’associació ‘Amics dels Bolets‘ enguany van haver de fer alguna escapada a Sòria per a tindre producte. La recopilació de varietats per a l’exposició que tots els anys acull el Palau també ha segut exigent. Tot i això, Beseit va viure una gran festa, i el ‘Dia dels Bolets’ va reunir molt de públic, tant del Matarranya com de comarques de la contornada. Una festa que va inaugurar el conseller de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Aragó, Manuel Blasco.

De fet, Blasco va recalcar que «afortunadament, la província és molt propícia per a impulsar fires» per la «quantitat d’aliments de qualitat que tenim». Va posar com a exemple fires agroalimentàries repartides per tota la geografia provincial, entenent que «quan no parlem de pernil, parlem d’oli, del préssec, de la trufa, del formatge o del ternasco. I avui parlem dels bolets». En este sentit, Manuel Blasco va concretar que «la província està treballant molt bé», i especialment esta comarca. «El Matarranya és un exemple a seguir a tot Aragó». El conseller va ser l’encarregat de tallar la cinta inaugural del ‘Dia dels Bolets’, acompanyat de Juan Enrique Celma, alcalde de la població, i Iñaki Urquizu, que és regidor municipal i també president de l’associació ‘Amics dels Bolets’. Durant la seua intervenció, Blasco va anunciar un projecte de sostenibilitat turística per a Beseit, que se centrarà en la regulació i la millora dels accessos al Parrissal, i que constarà d’una flota de microbusos que enllaçaran un pàrquing dissuasiu i este paratge natural.

Sobre la festa del bolet, Celma va entendre que «és un dia de moltes visites. Des de primera hora ja s’arrime molta gent per Beseit, i cada any les activitats del dissabte van a més», una cosa a valorar i destacar. De fet, i al marge de les xarrades, per al dissabte es va fer una degustació de tapes, i les 1.200 racions que es van preparar es van vendre totes. L’alcalde va reconèixer també que «enguany està sent una mica complicat» trobar bolets. «No ha plogut suficient i no se’n troben», però tot i això la festa estava assegurada. En este sentit, el president dels ‘Amics dels Bolets’ va recordar que «vam aprofitar una brotada molt bona que va haver per Sòria, d’on hem pogut recollir rovelló i cep» per a la degustació. Iñaki Urquizu va recalcar que «el ‘Dia dels Bolets’ s’ha convertit en una festa molt grossa per a Beseit i per a tota la comarca» i va agrair la col·laboració de totes les associacions i persones que s’han implicat en unes jornades que suposen molt de treball. Durant les jornades micològiques també s’han fet tallers, gimcanes i xarrades.

Totes les tapes venudes
Per a la degustació de diumenge, l’organització va preparar un total de 4.800 tapes que estaven repartides entre els stands de la Peña Taurina, dels Quintos 2024, la Comissió de Casats i l’associació de Santa Àgueda. En total, 1.200 tíquets venuts que es podien adquirir al pavelló o a la llonja. Des de l’organització van avançar que de cara a l’edició de l’any que ve valoraran crear un tercer punt de venda per a fer més àgil l’adquisició dels tíquets. Des dels ‘Amics dels Bolets’ esperen que les pluges i les temperatures de les pròximes setmanes siguen propícies per al bolet, i d’esta forma es pugue salvar la campanya per a les varietats més tardanes que es fan al territori, com serien la boleta i el bateó.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans