Logotips d'organismes oficials

La prestigiosa Guía Repsol premie amb un ‘Sol’ la cuina de la Torre del Visco

La Fábrica de Solfa de Beseit revalide el 'Sol' que va obtindre l'any passat. El Matarranya acumule dos de les tres distincions que té la província

El xef de la Torre del Visco, Rubén Catalán, en una imatge promocional amb el 'Sol' de la Guía Repsol. Foto: NDM

La bona cuina del Matarranya no pare d’obtindre reconeixements. El més recent, en forma de Sol. I és que la prestigiosa guia gastronòmica Repsol ha distingit el restaurant El Visco de La Torre del Visco i el seu xef, Rubén Catalán, amb un ‘Sol’. D’esta forma, la Torre del Visco acumule premis de dos de les principals publicacions gastronòmiques: un Sol de la Guía Repsol i una Estrella Verda a la cuina sostenible de la Guía Michelín. El Palau de Congressos ‘El Batel’ de Cartagena va ser l’escenari escollit per a una cerimònia que va conduir la presentadora i humorista Silvia Abril. Enguany, un total de 81 restaurants han obtingut un Sol, mentre que la Guía Repsol ha reconegut 16 restaurants amb dos Soles. El moment més esperat de la festa, l’entrega del tres Soles que va ser per al restaurant La Salita, de la xef Begoña Rodrigo. La Torre del Visco se sume d’esta forma al selecte club dels ‘Sol’ de la Guía Repsol. A nivell provincial, apareixen tres restaurants amb un Sol, i dos els tenim a la nostra comarca. L’any passat, La Fábrica de Solfa i el seu xef, Kike Micolau, van ser reconeguts amb esta distinció i enguany l’han revalidat.

En una entrevista concedida a Rubén Catalán, el xef de la Torre del Visco va apuntar que “són d’agrair els reconeixements al treball, i en este cas a la cuina i la sala, que són feines de molta vocació”. Catalán va afegir que “se sembre i es recull”, i a banda del reconeixement “dels clients, que és molt important”, està també el d’estes guies, que “et posicionen, et donen a conèixer a nivell nacional i és d’agrair”. A nivell comarcal, el ‘Sol’ de la Torre del Visco de Fontdespatla se sume al que va obtindre La Fábrica de Solfa de Beseit en la gala de l’any passat. Al respecte, Rubén Catalán va considerar que “Kike fa també una cuina molt bona, amb productes de la terra”, i va entendre que este prestigi que està agarrant la restauració del territori “és bo per la comarca i per a Teruel. Cal apostar per la cuina de qualitat, els hotels de qualitat i la feina de qualitat per a tindre una comarca millor”. Unes distincions i uns premis que, inevitablement, tenen un impacte directe. “És veritat que no estem a una gran ciutat o una zona turística de gran afluència, i l’estabilitat és més complicada”. Però estos premis atrauen “un client que ve amb les idees molt clares”.

Des de la Torre del Visco, Rubén Catalán va entendre que este ‘Sol’ no només és important per al negoci, sinó també per als productors i per a la comarca al complet, perquè constate que la restauració del Matarranya i la filosofia que gire al seu voltant van pel bon camí. “Sempre he dit que els productors haurien de tindre estrelles i sols, perquè sense els productors no faríem res. No té molt sentit comprar producte a mils de quilòmetres. Hem de tindre el nostre producte, el de proximitat, allò que és bo”. I com no, “agrair a tota eixa gent que continue treballant al territori, que no ha deixat perdre el que sempre s’ha fet. Gràcies a ells, els cuiners podem fer gastronomia local i de territori”.

Experiència per Nova York
Estos primers mesos de l’any estan sent molt intensos per a la Torre del Visco. Abans d’anar a la gala de la Guía Repsol de Cartagena, el xef Rubén Catalán i el segon de cuina del Visco, Alejandro Gil, van assistir a la Fira Internacional de Turisme i també a Madrid Fusión. Fa escassos dies, Rubén Catalán també va integrar la delegació provincial que va anar a Nova York a promocionar la trufa negra. Una grata experiència cap a un dels principals clients de la ‘tuber melanosporum’. Sobre el viatge als Estats Units, Catalán va explicar que “vam fer un showcooking, un sopar a la fundació James Beard, i vam estar també a l’Institut Culinari d’Amèrica fent unes demostracions”. El xef va afegir que “els Estats Units són un dels màxims compradors de trufa al món de la mà de França. Es diu que aproximadament un 40 per cent de la trufa mundial arribe allí”. La celebració del Trufforum New York 2024, impulsat des de l’Institut Europeu de Micologia, ha tingut una gran acollida, i per a l’ocasió es va traslladar una delegació de truficultors, cuiners, enòlegs, empresaris i representants de Terol, Sòria, Valladolid i Occitània per a promocionar este producte.

Aquí pots escoltar l’entrevista completa a Rubén Catalán, xef de la Torre del Visco:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans