window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

La cuina de la Torre del Visco, present en una trobada gastronòmica entre Teruel i Donosti

La iniciativa impulsada per la Diputació ha servit per a promocionar el producte de la província. En la trobada van assistir representants de Comarca del Matarranya

Diferents cuiners de renom, bascos i terolencs, van compartir coneixements en un showcooking. Foto: NDM

El producte de la província s’ha donat a conèixer en un dels principals aparadors gastronòmiques de la geografia espanyola. El passat 30 de novembre, els xefs Rubén Catalán i Nacho Liso, dels restaurants de la Torre del Visco del Matarranya i del Método de Teruel, respectivament, van protagonitzar un interessant showcooking a la Confraria Basca de Gastronomia de Donosti. Esta trobada, titulada ‘Donosti y Teruel sin distancias’, s’emmarca dins de les diferents propostes de promoció gastronòmica que lidere l’àrea de Turisme de la Diputació Provincial, representada per Marta Sancho. Durant la jornada, Catalán i Liso van compartir coneixements amb els xefs bascos Félix Manso i Xabier Zabaleta. Una jornada gastronòmica on també hi van assistir diferents representants del nostre territori, com ara el president de Comarca, Fernando Camps, la vicepresidenta i alcaldessa de Fontdespatla, Nerea Caldú, i la tècnic de Turisme de Comarca, Eli Díez.

Sobre l’experiència, el xef del restaurant de la Torre del Visco, Rubén Catalán, va dir que «vaig defensar una recepta que represente molt bé els ingredients que tenim al Matarranya i a la província». De fet, Catalán va elaborar «una falda de corder, que la vaig farcir amb trufa, la paleta i els ronyons del corder, aprofitant tota la peça». A la seua proposta culinària hi va incorporar perles de tapioca, que fan d’agent gelificant i, en posar l’oli, quede com un pil-pil. La falda del corder va anar acompanyada d’una salsa elaborada amb vi, així com unes làmines de trufa de temporada. Esta experiència gastronòmica va servir per a donar a conèixer el producte del territori, així com per a crear sinergies entre regions. Catalán també va fer menció a la cuina basca. «He tingut la sort de treballar i viure allí, i per als bascos la gastronomia no és una cosa més. Totes les festes estan lligades al bon menjar, a conèixer, a respectar el producte, i porten la gastronomia a la sang».

Per la seua part, des de l’àrea de Turisme de la Diputació, impulsora d’esta proposta gastronòmica, Marta Sancho va considerar que la cuina basca és «molt exigent, però sap apreciar la qualitat dels productes agroalimentaris, cosa de la qual podem presumir a la província amb aliments destacats», com serien el pernil de denominació, la trufa negra, el vi i l’oli, el corder i la carn, el préssec o els formatges, entre altres. Com a mestre de cerimònies a Donosti va assistir el sommelier Raúl Igual, premiat en diferents ocasions com a millor professional del país. Entre els productes i firmes del territori presents a esta experiència, tenim els vins de Lagar d’Amprius i de la bodega Mas de Torubio. La diputada Marta Sancho va aprofitar este viatge al País Basc per a trobar-se amb l’homònima de la Diputació Foral de Guipúscoa, Azahara Domínguez, així com el director general de Turisme de la Diputació, Íñigo García, per a abordar possibles col·laboracions futures entre territoris.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans