Logotips d'organismes oficials

El Fesol de Beseit, una oportunitat per a productors y restauradors

La Fàbrica de Solfa organitza unes Jornades gastronòmiques per mostrar les qualitats d'este llegum local

Video Thumbnail
El 'Fesol de Beseit', una oportunitat per a productors i restauradors
A poc a poc el Fesol de Beseit es va fent un lloc a les cuines dels principals restaurants de la comarca del Matarranya. Les II Jornades Temps del Fesol de Beseit, organitzades des de la Fàbrica de Solfa, ajuden en este sentit. Durant dos dies, el 10 i l'11 de novembre, a Beseit, es van descobrir el

A poc a poc el Fesol de Beseit es va fent un lloc a les cuines dels principals restaurants de la comarca del Matarranya. Les II Jornades Temps del Fesol de Beseit, organitzades des de la Fàbrica de Solfa, ajuden en este sentit. Durant dos dies, el 10 i l’11 de novembre, a Beseit, es van descobrir els secrets d’este especial llegum. El primer dia cinc prestigiosos xefs de la zona van protagonitzar un showcooking davant d’un públic format principalment pels alumnes de cuina de l’IES Matarranya. On van poder aprendre i degustar plats tan variats com un “Mar i Muntanya amb Fesol de Beset” o una “Llet fregida de Fesol de Beseit i xocolata de garrofa”. Este últim el va elaborar Kike Micolau, cap de cuina de la Fàbrica de Solfa, el qual destacava la versatilitat d’este ingredient, “he decidit fer unes postres, perquè la gent conega que el Fesol de Beseit és tan fi i mantegós que també es pot utilitzar en dolç“.

I és que a més de les seues altes propietats gastronòmiques, a nivell nutricional també són molt interessants. Com tota lleguminosa, el Fesol de Beseit destaca pel seu alt contingut en proteïna vegetal. “Cada 100 grams de producte en conté 20 de proteïna, una font fonamental per a persones vegetarianes o veganes”, apuntava Bea Martínez, la nutricionista que va completar les explicacions dels cuiners durant les demostracions. A més, va revelar diversos trucs per aprofitar millor la proteïna, s’ha de combinar amb cereals com arròs o un tros de pa i per absorbir-ne l’alt contingut en ferro s’han d’acompanyar amb aliments rics en vitamina C. Com la proposta que va presentar la cuinera Alaceli Alonso amb el seu plat de ‘Fesols amb conill i carabassa’. Els fesols de Beseit destaquen també per tiindre una pell molt fina, que ajuda a la gent amb problemes digestius, ja que són més fàcilment digestibles.

La jornada de dissabte va girar al voltant d’una taula rodona amb diferents productors que havien recuperat mongetes locals. Javier Moragrega de la Fàbrica de Solfa i impulsor de les jornades, apuntava que “l’important de la gastronomia és que ens vincula amb el territori i la gent. Si això no ho perdem, no perdrem la nostra identitat”. I va reflexionar sobre la importància de “treballar cooperativament restaurants i productors perquè tothom puga guanyar-se dignament la vida i siga una bona oportunitat per al món rural”.

Podeu escoltar les entrevistes completes de Kike Micolau i Javier Moragrega al programa Matarranya al Dia 

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans