Logotips d'organismes oficials

350 alumnes d’hostaleria participen en les primeres Jornades de Formació d’Aliments d’Aragó

Els estudiants de l'IES Matarranya aprenen i s'inspiren gràcies a un curs sobre productes d'alta qualitat com el Pernil de Terol, l'oli del Baix Aragó o el Préssec de Calanda

Video Thumbnail
Una jornada sobre els aliments d'Aragó inspira els alumnes d'hostaleria de l'IES Matarranya
Una humil crema de carabassa es pot convertir en un plat d'alta gastronomia només afegint-li unes gotes d'oli d'oliva del Baix Aragó. Això és el que van comprovar i provar els alumnes de l'escola d'hostaleria de l'IES Matarranya en el marc de les Primeres Jornades de Formació d'Aliments d'Aragó i de

Una humil crema de carabassa es pot convertir en un plat d’alta gastronomia només afegint-li unes gotes d’oli d’oliva del Baix Aragó. Això és el que van comprovar i provar els alumnes de l’escola d’hostaleria de l’IES Matarranya en el marc de les Primeres Jornades de Formació d’Aliments d’Aragó i de la mà de Javier Robles, president de l’Associació de Cuiners d’Aragó. Va ser un curs de 6 hores de durada en la qual els alumnes van conèixer les característiques tècniques, els elements diferencials i les possibilitats culinàries que tenen, més enllà dels seus usos habituals, els productes de més qualitat que es produïxen a l’Aragó. Unes jornades que a més de tindre la seua part teòrica també tenien una part pràctica, “presentem cadascun dels productes amb una petita explicació, i després es fa un tast, degustació o taller de preparació del producte”, va contar Robles.

La intenció d’estes jornades és que “els alumnes de les escoles aragoneses d’hostaleria coneguen la riquesa que tenim a Aragó, tant de producte com el nivell de qualitat”. Els estudiants van aprendre la importància d’estos productes, ja siguen la base del plat o el plus que aporten al menjar. I és que, tal com explica el president de l’Associació de Cuiners d’Aragó “hi ha alguns productes que són protagonistes, com el Ternasco d’Aragó o el Pernil de Terol. N’hi ha uns altres, que la seua virtut no és ser protagonista, com l’oli d’oliva, sinó fer que un plat es convertisca en alta gastronomia”. El cuiner va explicar que “la proposta és fer una formació per a les escoles d’hostaleria, per a ensenyar-los els aliments d’Aragó en general, i els principals aliments que tenim amb segell de qualitat certificada en origen. Les denominacions d’Origen (D.O.) o les Identificacions Geogràfiques Protegides (I.G.P.).

D’esta manera uns 350 alumnes de 14 escoles d’hostaleria d’Aragó, inclosos els estudiants de l’IES Matarranya, van poder conèixer i treballar 6 aliments de primera qualitat. Estes jornades han estat promogudes pel Departament de Promoció i Alimentació Agroalimentària del Govern d’Aragó, sota la campanya, ‘Aragón alimentos nobles, lo que ves, es’. Parlem de productes tan reconeguts com són la Ceba de Fuentes, el Pernil i l’Espaleta de Terol, l’Oli del Baix Aragó, el Préssec de Calanda i el Ternasco d’Aragó.

Juan José Orriés, director general d’Innovació i Promoció Agroalimentària, va mostrar el suport del Govern d’Aragó a esta iniciativa destacant en el seu discurs “la importància d’estos contactes entre les figures de qualitat d’Aragó, les escoles d’hostaleria i l’ofici d’hostaler amb l’objectiu de formar bons professionals“. Igualment, va remarcar “el suport del Govern a totes estes iniciatives de formació, degustació i coneixement del territori”, obrint la porta que en 2024 puga fins i tot incrementar-se.

Per part seua, Patricio Pérez, secretari i director tècnic del Consell Regulador de la IGP Ternasco d’Aragó, i Juan Baseda, secretari del Consell Regulador de la DOP Oli del Baix Aragó, tots dos en representació de la resta de consells reguladors, van agrair l’aposta del Govern d’Aragó pels Aliments d’Aragó amb qualitat diferenciada i el suport per a la realització d’esta i altres activitats conjuntes en benefici de tots. A més, van voler ressaltar en els seus discursos que “els aliments d’Aragó de qualitat diferenciada són segurs, saludables, de confiança, saborosos i de gran qualitat“. I que “les marques de qualitat diferenciada garantixen el compliment d’una estricta normativa quant a matèries primeres, producció i transformació, a més de la qualitat superior del producte, el valor afegit i la competitivitat”.

ISABEL APARICIO / REDACCIÓ
Mitjans