Logotips d'organismes oficials

Afectats i entitats de l’Aragó i el País Valencià presenten un contenciós contra el Clúster Maestrazgo

Este recurs administratiu contra el Ministeri de Transició Ecològica el secunden les plataformes 'No a la MAT' i 'Paisajes de Teruel', la fundació per a la conservació del trencalòs i el moviment 'Teruel Existe'

Representants de Teruel Existe, la fundació orientada al Trencalòs i Paisajes de Teruel, durant la roda de premsa. Foto: NDM

Diferents plataformes i veïns afectats pel Clúster Maestrazgo han acordat portar el projecte als tribunals. En roda de premsa celebrada ahir a la capital provincial, la fundació per la Conservació del Trencalòs, el moviment ciutadà Teruel Existe, així com les plataformes No a la MAT del nord de Castelló i Paisajes de Teruel, van informar que han presentat un recurs contenciós administratiu contra el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Les entitats valoren que “després d’un període d’obscurantisme amb informacions contradictòries sobre què es vol fer i amb reunions secretes entre l’empresa i algunes administracions, així com diverses reunions sense contingut ni torn de preguntes, es va conèixer el projecte”, que conste de 42.000 fulls, aproximadament. Pocs mesos després, es va publicar la declaració d’impacte ambiental favorable d’un projecte que les entitats recorden que és el “de major envergadura aprovat a Espanya”, el qual es trobe en una de les zones de major valor ambiental del país.

A continuació, i seguint el procés legal i publicada l’autorització administrativa prèvia del projecte, es van elaborar uns recursos d’alçada que no van ser contestats. Ara s’ha presentat este contenciós, entès com l’últim recurs per a frenar un gran projecte energètic que segons denuncien particulars i plataformes “destrossarà una de les zones de major valor ambiental” de la província. La plataforma dels ‘Paisajes de Teruel’ s’ha encarregat de presentar este contenciós en nom d’entitats i veïns afectats. I sobre les bases legals del contenciós, Javier Oquendo, d’esta plataforma, va explicar que el Clúster del Maestrazgo “ha estat mal tramitat, no s’ha donat un procediment transparent, ha minimitzat afeccions tant en la fauna com en la flora molt impactants per a la zona, no ha tingut en consideració els valors protegits per la Xarxa Natura 2000 i impactarà en les activitats tradicionals, com l’agricultura i la ramaderia, però també a l’activitat forestal i el turisme de naturalesa que s’està impulsant al Maestrat i que està ratificat per la concessió de la Carta Europea de Turisme Sostenible”.

A les entitats que han pres està decisió, duent el Ministeri als tribunals, s’hi ha afegit gent particular que pateix les afeccions de la construcció d’este gran parc energètic, sigue per la instal·lació d’aerogeneradors o per la irrupció de noves subestacions, torres d’alta tensió o línies d’evacuació. A través d’un comunicat, els particulars i les entitats denuncien que “han renunciat a eixos minsos guanys que els concediran les empreses” perquè, en paraules dels afectats, “volen deixar la terra als seus fills com ells les van rebre dels seus pares”. Des de les entitats que han presentat este recurs defensen que “l’esperança d’interposar este contenciós, amb uns costos elevats i que sufraguen amb les aportacions de molts ciutadans, és aconseguir que la justícia paralitze allò que el procés administratiu no ha volgut o ha sabut fer”.

REDACCIÓ
Mitjans