Logotips d'organismes oficials

Discrepàncies entre la DGA i l’ajuntament de Vall-de-roures pels resultats de les proves de COVID-19

Paral·lelament, des d'avui l'alcalde s'incorporarà com a infermer voluntàri a la residència

Fins ara el brot a la residència ha produit 7 morts. / Foto: J. Puig

Des de que es va detectar el brot de coronavirus a la residència de Vall-de-roures, les divergències entre l’ajuntament i el Govern d’Aragó han estat diverses.

D’entrada, l’administració autonòmica va declarar que no tindria en compte els resultats de les proves comprades per l’ajuntament. “No té cap valor sanitari si algú compra test i decideix fer anàlisis. Hi ha certa producció nacional però no té cap aval científic. Només el sistema sanitari i Salut Pública pot dir a qui s’han de realitzar les proves diagnòstiques. Les dades procedents d’altres test no tindran cap valor en el seguiment de l’evolució de la pandèmia”, va decretar Mayte Pérez, consellera de presidència.

Un cop van sortir a la llum els resultats de les proves PCR promogudes per l’ajuntament i que senyalaven un total de 46 positius a la residència, el Govern d’Aragó decidí repetir les proves únicament a aquests positius. Mentre, va traslladar tres dels ancians a la residencia d’Alfambra, centre dedicat exclusivament a l’atenció de pacients amb COVID-19.

Ahir dilluns els resultats dels tests realitzats per la DGA diferien dels de l’ajuntament i declaraven que un 35% dels positius havien estat falsos. Així doncs, les proves del Govern d’Aragó confirmaven 25 positius però en descartaven 14, alhora que 4 resultaven no concloents.

Mentre, en declaracions a la roda de premsa diària, la consellera de presidència declarava que “és l’autoritat sanitària la que ha de tenir la iniciativa. Entenc l’ansietat del seu alcalde per saber el què estava passant, però s’han repetit els tests i hem comprovat que més del 35% eren falsos positius. No podem generar falses expectatives. Cadascú ha de fer el que té a la seva mà i el que és de la seva competència”.

Per la seva banda, l’alcalde de Vall-de-roures, Carlos Boné, va sentenciar que “això de que hi hagin falsos positius s’hauria de concretar ja que també pot ser que els seus tests hagin donat falsos negatius”. Boné va recordar que dels 5 treballadors que han donat negatiu a les proves de la DGA, 2 tenen simptomatologia associada al COVID-19: febre i diarrea. “Els metges els segueixen mantenint la baixa laboral. Em permetreu que posi en dubte que es tracti de falsos positius sabent que tenen símptomes”.

Pel que fa als residents, Boné va clarificar que dels 26 positius la DGA només ha repetit la prova a 23 ja que tres dels ancians van ser traslladats a la residència d’Alfambra, centre especialitzat en casos de coronavirus, uns dies abans. “Si ells consideren que els nostres tests no són vàlids, per què van traslladar ancians abans de repetir les proves?”, va incidir l’alcalde. D’altra banda, des del consistori tampoc entenen per què només s’han repetit els positius i els resultats negatius s’han donat com a bons.

Des del l’ajuntament també desmenteixen les declaracions de Pérez, la qual va parlar de “tests ràpids” per a referir-se a les proves que s’havien fet des de l’ajuntament. “No hem fet tests ràpids, sinó PCRs. Són proves que es fan a laboratori i on una màquina detecta la presència o no del material genètic que informa del virus. Entenent això, pot passar que un negatiu sigui un fals negatiu, però el contrari no és assumible. Una màquina no detecta un positiu si no hi ha material genètic”, va clarificar Boné. Per a comprovar-ho, l’edil proposa la realització de serologies per a veure si han produït anticossos: “si han generat anticossos indubtablement ha tingut que haver càrrega vírica”.

El consistori també ha volgut insistir en la validesa de les proves PCR que ells van finançar. “Hem fet les proves en una mútua de prevenció de riscos laborals que té autorització per a realitzar este tipo de proves, les llicències de la qual les otorga el Servei Català de Salut, que depèn de la conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya. Estem parlant d’un laboratori autoritzat, no pirata”, va incidir Boné.

 

Boné s’incorporarà com a infermer voluntari des d’avui mateix

La situació continua sent difícil i, fins a la data, ja han mort 7 residents del centre de Vall-de-roures. Durant les darreres 48 hores els casos s’han estabilitzat però la manca de personal fa difícil la gestió del centre. Amb l’objectiu d’alliberar càrrega assistencial el Govern d’Aragó ha traslladat al voltant de 20 ancians a altres residencies on només s’hi muden positius per coronavirus.

Tot i així, l’ingrés a la residència d’Alcanyís de l’infermer titular i la baixa de la infermera substituta ha fet que el departament d’infermeria de la residència necessiti amb urgència personal especialitzat. Boné, infermer de professió, ha decidit incorporar-se com a treballador voluntari: “Sent infermer no podia quedar-me al marge. La prioritat es cuidar als nostres majors de la millor manera possible”.

SABINA COLOMÉ

 

Mitjans