Logotips d'organismes oficials

La majoria de piscines del Matarranya obriran este estiu

Casi tots els pobles iniciaran l'obertura únicament per als usuaris que compron abonos

Video Thumbnail
Piscines
Després que en l'últim consell d'alcaldes del Matarranya es confirmés que cada municipi, depenent del seu context, podia decidir individualment la conveniència o no d'obrir les piscines, els diferents alcaldes i alcaldesses han anat posicionant-se. Així doncs, al llarg de les últimes setmanes els co

Després que en l’últim consell d’alcaldes del Matarranya es confirmés que cada municipi, depenent del seu context, podia decidir individualment la conveniència o no d’obrir les piscines, els diferents alcaldes i alcaldesses han anat posicionant-se.

Així doncs, al llarg de les últimes setmanes els consistoris han estat debatent els pros i els contres d’obrir-les, tenint en compte la normativa establerta pel Govern que, entre altres, especifica les mesures de desinfecció, d’aforament, control d’accessos o d’anàlisis de l’aigua.

A dia d’avui, dels municipis del Matarranya en piscina, només hi ha dos pobles que han decidit finalment no obrir les seues piscines, Calaceit i La Torre del Comte. Mentrestant, Queretes, Fórnols, Fondespatla, La Freixneda, Valljunquera, La Portellada, Vall-de-roures, Mont-roig i Pena-Roja, han confirmat l’obertura. D’altra banda, La Vall de Tormo, Massalió i Ràfels segueixen sense haver pres una decisió definitiva, mentre que Torredarques no trobe personal per a gestionar la possible apertura.

Davant la problemàtica de l’augment dels banyistes en espais naturals, i tenint en compte que este tipus de recreatiu està desaconsellat pel Govern, alguns han decidit obrir les piscines. És el cas de la Portellada, el Salt de la qual s’ha vist bastant concorregut els últims caps de setmana. També ho han argumentat així alcaldes com el de La Freixneda o Pena-Roja: “considerem que és millor tenir la piscina oberta perquè la gent no vagi al riu, on hi ha poc cabal i, per tant, és més fàcil contagiar-se. A més, en estos espais naturals no hi ha ni control de l’aforament ni, per descomptat, desinfecció o examen del cloro”, va comentar Ricardo Blanch.

Al llarg d’estes últimes setmanes els diferents ajuntaments que han optat per obrir les seues piscines han estat no sols creant els protocols d’obertura a partir de les directrius del Govern, sinó també fent les tasques de manteniment i organització de les piscines. Cada ajuntament ha seleccionat unes mesures o altres depenent de les característiques dels seus espais. A Pena-Roja, per exemple, dividiran els espais en seccions de quatre metres quadrats i, a més, contractaran una persona a jornada completa per a assegurar-se del seguiment de les mesures. A Vall-de-roures també han decidit dividir la pròpia piscina en mòduls, de manera que es facilite el control de l’aforament. A Mont-roig i altres pobles sí que s’obrirà la piscina però no el bar.

D’altra banda, la majoria de consistoris iniciaran l’obertura únicament per als usuaris que compron abonos. “De moment no vendrem entrades individuals. Veurem com funciona i, més endavant, ja veurem si habilitem també l’accés per dia”, va explicar l’alcalde de La Freixneda, Frederic Fontanet.

Uns altres han decidit no reobrir les piscines esta temporada. Els motius són de doble vessant: o bé no tenen els recursos econòmics per a obrir amb les mesures de seguretat, o bé no volen exposar-se al fet que es produixquen contagis en instal·lacions municipals, en lo que això comportaria per al poble. És el cas de Calaceit: “és un tema que ens preocupa molt. Preferim que ens diguen que no hem obert a que han hagut contagis en la nostra piscina”, va declarar l’alcaldessa Carlota Nuñez.

Tampoc obrirà esta instal·lació a La Torre del Comte. “La mesura ha estat presa principalment en consideració a l’estat més o menys previsible de la pandèmia en los pròxims mesos, per motius sanitaris, estructurals i econòmics: les mesures exigides pel Govern per a mantenir les condicions sanitàries excedeixen la capacitat operativa d’este ajuntament”, va comentar l’edil Alberto Díaz.

Pel seu costat, a Torredarques es troben en una problemàtica diferent, ja que estan buscant personal per poder gestionar les piscines este estiu i, de moment, no n’han trobat.

D’altra banda, encara que la decisió no és absoluta i queda pendent que els pròxims dies diguen l’última paraula, tot apunta a què Ràfels i Massalió tampoc les obriran. En este últim cas, l’alcalde Rafa Martí va comentar que “tenint en compte la nostra proximitat amb Casp, on han retrocedit a la fase 2 per un rebrot, hem de ser molt cauts en obrir les instal·lacions”. José Ramon Arrufat, alcalde de Ràfels, coincideix: “estem esperant a veure com evolucionen estos casos de rebrot de la pandèmia. El principal és la salut dels veïns”. En este sentit, queden en incògnita juntament amb La Vall que tampoc s’ha decidit.

Cal recordar que Arenys de Lledó actualment es trobe en la Fase 1 de la construcció de la seua nova piscina integrada en l’entorn. I pel que fa a Beseit i Lledó no comptem amb piscines municipals sinó que tenen espais de bany al riu.

 

Gimnasos i biblioteques

Pel que fa a altres instal·lacions municipals, com els gimnasos o les biblioteques, l’obertura de la majoria ja s’ha fet encara que amb mesures excepcionals.

Mentre que el control higiènic de les biblioteques és relativament senzill i per això van ser de les primeres a obrir, en el cas dels gimnasos la gestió és bastant més complicada. Alguns ajuntaments s’han pogut permetre contractar personal que s’encarregue única i exclusivament de la desinfecció de cada aparell després de cada ús. En altres casos, s’apel·la a la pròpia responsabilitat de l’usuari, que ha de netejar la maquina després de manipular-la.

 

Els ajuntaments apel·len a la responsabilitat individual

Tot i l’obertura imminent de tots estos serveis i les mesures extraordinàries presses per cadascun dels consistoris, els diferents alcaldes i alcaldesses apel·len a la responsabilitat individual de cadascú, sense la qual és molt difícil garantir un bon funcionament dels serveis.

En este sentit, des de Fontesdespatla, la seua alcaldessa Carmen Agud insisteix que: “per desgràcia, el coronavirus causant d’aquesta crisi sanitària segueix entre nosaltres amb una capacitat de contagi que s’està demostrant molt alta encara, com es pot comprovar en els diferents rebrots que s’estan produint tant a Espanya com a la resta de països. Davant d’això cal extremar les mesures de precaució i no caure en un perillós relaxament que pot fer-nos retrocedir molt de l’avançat. Apel·lant a la responsabilitat personal i a una disciplina social molt necessària en aquestes circumstàncies. Tots els esforços i sacrificis que ha fet el govern i la ciutadania fins ara, no poden caure en el buit.”.

SABINA COLOMÉ
Mitjans