Logotips d'organismes oficials

Veïns de segona residència es manifestaran demà pels carrers de Beseit

L'accés al Parrissal i a la Pesquera centrarà la protesta. Denuncien un tracte discriminatori perquè han de pagar per entrar als espais naturals de Beseit quan estan pagant els mateixos impostos que la gent empadronada

Des del 2020, els propietaris de segona residència no tenen accés gratuït als dos espais naturals. | Foto: NDM

Els propietaris de les segones residències de Beseit es manifestaran demà de matí pels carrers del poble per a protestar contra l’ordenança municipal que els obligue a pagar a l’hora d’entrar als espais naturals de la Pesquera i el Parrissal. Des de l’associació denuncien un tracte discriminatori en relació als veïns que tenen la residència habitual a Beseit, i no entenen per què ells han de pagar a l’hora d’usar els espais naturals del municipi quan estan pagant els impostos que els hi toque i generen riquesa per a Beseit. La manifestació, que eixirà a les 9.30 hores des de l’ermita de Santa Ana pujarà pels carrers del poble i acabarà a la plaça de la vila, on està previst llegir un manifest. Els propietaris de segona residència reclamen retirar esta ordenança i que l’accés als espais naturals de Beseit torno a ser lliure per a ells com ho va ser fins a l’any 2019.

Montserrat Boix és una de les persones que està dins d’esta associació, i va apuntar que «el motiu principal d’esta protesta és fer visible la queixa dels veïns que tenim a Beseit la segona residència, i que ens hem trobat amb una ordenança municipal que fa que no tinguem el mateix tracte de favor que els veïns que tenen la residència habitual a Beseit». Boix va recordar que esta ordenança «ja es va modificar l’any passat», i afecte a l’hora d’entrar al Parrissal i la Pesquera. De fet, i des del 2020, els propietaris de segona residència no tenen accés gratuït a estos dos espais naturals, havent d’abonar 10 euros si volen ocupar plaça de cotxe al Parrissal. En el cas d’ús de la Pesquera, els veïns de segona residència tenen una bonificació de 4 euros. En este sentit, Boix va lamentar que «ens fan pagar per utilitzar els espais del nostre poble, com si fórem gent de fora i que està aquí de pas».

Des de l’associació van defensar que els propietaris de segona residència «no podem admetre este tracte discriminatori», perquè «som veïns igual com els que viuen aquí tot l’any, aportem riquesa al poble i paguem els nostres impostos». Al respecte, Montserrat Boix va recordar que «ens estem movent des de Setmana Santa». En el seu dia «vam presentar una queixa que van firmar més de 150 persones», però «des de l’ajuntament no ens han citat en cap moment per aportar solucions». Esta ordenança municipal, que els propietaris de segones residències consideren que està discriminant per motiu d’empadronament, es va començar a aplicar l’any 2020. «Se’ns va dir que estos canvis estaven motivats per la pandèmia. I ho vam entendre. Però ara pensem que no té cap sentit». Per fer sentir el seu malestar, els propietaris es manifestaran demà de matí en uns dies de molts visitants per Beseit.

Resposta de l’ajuntament
Avui mateix, des de l’ajuntament de Beseit contestaven a les queixes dels propietaris de segona residència, manifestant que «la discriminació l’està patint realment aquell veí que viu i pague tots els impostos al poble, i no el veí de Barcelona o Saragossa que passe sol unes temporades». En un comunicat, l’alcalde de la població, Juan Enrique Celma, ha considerat que «estem perdent serveis bàsics i perdem població. L’èxode rural és una realitat i la fiscalitat positiva de l’Espanya Interior és l’assignatura pendent». De fet, Celma defense que «cal discriminar de forma positiva al veí empadronat», perquè «no sol pague impostos de gestió directa municipal, sinó que l’ajuntament rep, de cada empadronat, uns 600 euros per habitant procedents de les transferències que fa l’estat, l’autonomia o la Diputació». D’aquí que «és lògic» que empadronats i no empadronats no tinguen els mateixos drets.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans