Logotips d'organismes oficials

Finalitzen les obres en el Santuari de La nostra Senyora de Gràcia de La Freixneda

Esta setmana s'han acabat els treballs inclosos en la fase 2 del Pla de Conservació que han suposat una inversió de 101.229 euros

El santuari està situat a cinc quilòmetres del nucli urbà de La Freixneda. | Foto: NDM

El departament de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge ha impulsat les obres de la segona fase del Pla de Conservació del Santuari de La nostra Senyora de Gràcia en La Freixneda redactat en 2013. La inversió total en esta fase ascendix un import total de 101.329 euros, han suposat la consolidació de l’edifici i la creació d’un passadís d’accés a la capçalera del temple. El santuari se situa en el barranc de Canales, a cinc quilòmetres del nucli urbà de La Freixneda, en un paratge de pinedes i en un abric de roca natural. La primera edificació, una ermita, data d’abans del segle XV.

Els primers treballs d’esta fase van consistir en el desbrossament de la vegetació existent en les diferents edificacions i la consolidació d’urgència de les maçoneries. Tal com ha explicat el conseller de Vertebració del Territori, Mobilitat i Habitatge, “l’objectiu ha estat l’estabilització de les estructures principals de l’hospederia i s’ha condicionat el passadís d’accés a la capçalera del temple que és on s’integren les peces d’interès arquitectònic”.

Amb els treballs s’ha aconseguit buidar la zona porticada i sagristia, alliberant la crugia interior, i les coves del cambril i del pou, així com el pati de comunicació amb l’hospederia. Les obres de condicionament han servit també per a generar zones d’accés restringit que faciliten el manteniment de l’edifici.

Per a realitzar l’estabilització de les estructures principals s’ha actuat en els murs més esvelts amb perfils d’acer galvanitzat. S’ha consolidat arcs i rematades de murs mitjançant tècniques tradicionals d’obra de paleta i, eventualment, cosits estàtics. També la finestra sobre altar i zones no tractades.

Els treballs van ser adjudicats, al juny d’enguany, a la constructora d’Alcanyís Gil SL amb un termini d’execució de quatre mesos. El pressupost de les obres ha estat de 86.809 (amb IVA). De la direcció facultativa s’han fet responsables Fernando Alegre i Rubén Esteve i per a este treball s’han destinat 14.520 euros (amb IVA). El desenvolupament de les obres ha suposat també poder dur a terme un estudi detallat, desenvolupat per l’empresa Arqueoguti, de la cronologia i història del conjunt monumental.

REDACCIÓ
Mitjans