Logotips d'organismes oficials

L’IES Matarranya acull una formació per a la prevenció del suïcidi a l’adolescència

Un projecte desenvolupat per Psicara Psicología i que ha estat impulsat des de la Diputació Provincial de Terol. El curs s'adreça als professionals que treballen amb joves i adolescents, però també a qualsevol persona interessada.

Video Thumbnail
L'IES Matarranya acull un curs de formació per a la prevenció del suïcidi a l'adolescència
Vall-de-roures ha acollit un curs de formació de 12 hores sobre la prevenció del suïcidi en adolescents. Una iniciativa de la Diputació Provincial de Terol impartida per Psicara Psicología i que va dirigida a professorat, monitors de lleure, professionals de l'àmbit social i sanitari i, en general,

Vall-de-roures ha acollit un curs de formació de 12 hores sobre la prevenció del suïcidi en adolescents. Una iniciativa de la Diputació Provincial de Terol impartida per Psicara Psicología i que va dirigida a professorat, monitors de lleure, professionals de l’àmbit social i sanitari i, en general, a qualsevol persona interessada. És la primera vegada que es dona una formació d’estes característiques a la província. Javier Ibáñez, Psicòleg de Psicara Psicologia, resumix el que impartix, “comencem la formació donant a conéixer com es troba este fenomen a escala mundial, com està a Espanya i en els adolescents espanyols, per conéixer una mica la realitat. Parlem de la naturalesa de la conducta suïcida, per entendre-la una mica millor, també intentem desmuntar mites, perquè en un tema tan tabú i tan silenciat, el que regna és la desinformació i cal conéixer el fenomen bé abans d’actuar”, a més, “parlem també d’alguns models de conducta suïcida”. Un cop completada la part teòrica, es posen a treballar en casos pràctics per saber com actuar, “que puc fer per prevenir el suïcidi en el context educatiu, que puc fer en el cas que hi haja un suïcidi, quins senyals d’alarma puc arribar a veure i com actuar”. Un curs de 12 hores teoricopràctiques amb la finalitat que “els professionals tinguen més eines per a si es dona esta situació i que tinguen més recursos per poder abordar-la”, afirma Ibáñez.

Des de Psicara desxifren, a més, diferents senyals d’alarma per detectar si una persona podria estar pensant en el suïcidi, com per exemple quan veiem que la persona ho està passant malament, té molt de patiment o desesperança, quan té canvis bruscos de comportament o deixa d’interessar-se per coses que abans eren importants per a ella. Davant estos senyals afirmen que el que cal fer és actuar preguntant, “donant peu que estes persones puguen parlar sobre això, preguntant com s’han trobat últimament i en un moment donat poder preguntar fins i tot si ha tingut pensaments de suïcidi”, perquè “potser tu que li has preguntat, pots ser la primera persona que ha trobat amb qui en puga parlar”. Ibáñez afirma que moltes vegades no se’n parla per por o fins i tot pel temor de pensar que si preguntem podem donar la idea a esta persona que està patint. Davant d’esta situació el psicòleg afirma que “per preguntar, sempre que es faça amb actitud empàtica i amb actitud d’ajuda no li donarà la idea“, a més, afirma que “ens pot fer por que el nostre ésser estimat tinga estos pensaments, però podem portar a terme esta actuació, fins i tot, en presència d’este malestar, perquè potser és la millor ajuda que podem donar a esta persona”. És una manera de facilitar que les persones demanen ajuda, perquè “tot el que té a veure amb enderrocar barreres és fonamental”.

El següent pas a seguir és convéncer-lo per buscar ajuda. Segons Psicara, un ajut pot vindre de diferents llocs, per exemple dels metges de capçalera o pediatres que poden derivar a salut mental. Però hi ha altres recursos d’emergència en crisi, com és el 024 o el número de l’esperança, “són dos telèfons als quals qualsevol persona pot trucar si està en una crisi de suïcidi”, i Ibáñez afegix que “si hi ha alguna persona que puga estar passant-ho malament, que puga estar tenint estos pensaments, dir-li que és normal, que poden aparéixer en algun moment de la vida, que és molt important demanar ajuda, que pot parlar amb qualsevol d’estos telèfons o parlar amb algú proper, que el suïcidi es pot prevenir i que hi ha persones que hi som per ajudar-lo”.

Estos cursos estan tenint una gran acollida a les 10 comarques de la província de Terol. Una formació amb la finalitat de donar eines davant d’estes situacions.

ISABEL APARICIO
Mitjans