Logotips d'organismes oficials

El Santuari de la Verge de la Font de Pena-roja alberga la presentació de la Fundació GEA, Gestió territorial

Des de l'entitat busquen un nou model de gestió conscient, saludable i sostenible, que s'ajuste a les necessitats del segle XXI

Video Thumbnail
La Marededéu de la Font alberga la presentació de la Fundació GEA Gestión Territorial
Estratègies de gestió territorial i la gestió sostenible del turisme al Matarranya han estat els dos temes escollits per a la presentació de la Fundació GEA, Gestió territorial. L'acte va tindre lloc a Pena-roja de Tastavins, concretament al Santuari de la Verge de la Font. La Fundació, que va néixe

Estratègies de gestió territorial i la gestió sostenible del turisme al Matarranya han estat els dos temes escollits per a la presentació de la Fundació GEA, Gestió territorial. L’acte va tindre lloc a Pena-roja de Tastavins, concretament al Santuari de la Verge de la Font. La Fundació, que va néixer a finals de desembre del 2022, està fent els seus primers passos i se centra a oferir un model de gestió territorial holística centrada en tres valors: gestió conscient, saludable i sostenible. Neus Buira, cofundadora Fundació GEA, ens explica estos conceptes, “conscient ho entenem com la manera d’actuar, que no ha d’estar basada en l’egoisme, mirar pel bé comú, sense polititzar, ni especular”, mentre que “saludable és tindre cura de l’equilibri natural, sense degradar, ni contaminar”, i “sostenible és adaptar la producció als recursos que hi ha sense esgotar-los i regenerar-los”.

Sis són els seus eixos territorials i fonamentals, a partir dels quals la fundació pretén treballar que són: la població, els recursos, l’activitat econòmica, els serveis, la cultura i la governança. “Només que en falle un, dos o tots, fa que una gestió territorial siga deficitària i problemàtica. Quan guanyen uns, perden els altres i, per tant, es castiga el territori”, afirma Buira. I explica que “a moltes províncies d’Espanya el medi rural està molt amenaçat, per les macro renovables, la mineria a cel obert, les macrogranges càrnies i altres coses que ens venen”.

Des de la Fundació GEA busquen assessorar i acompanyar tota mena d’entitats, des d’ajuntaments o empreses, fins a col·legis, de cara a fer una transició a este tipus de gestió territorial. A més, treballen per la defensa del territori en assumptes com al·legacions o recursos. Un altre dels projectes que tenen entre mans és fer una xarxa d’empreses ‘Las páginas verdes’, un llistat d’empreses que compartixen esta filosofia de gestió conscient, sostenible i saludable. “Són empreses de triple impacte: bon resultat econòmic, no fan malbé el medi ambient i tenen un resultat social”, comenta Neus. Però estos no són els únics projectes que tenen a les mans. I és que, segons afirma la Fundació GEA, Gestió territorial, cal fer una gestió territorial pròpia del segle XXI i, per això, cal analitzar tots els factors per no cometre els errors del passat. Gea es una fundacio que ha nascut i, per ara, es centra en el Matarranya, Mestrat, Baix Aragó i Terra Alta, però és d’àmbit estatal i espera creixer i fer xarxa per altres zones.

I.A. / M.J.
Mitjans