Logotips d'organismes oficials

El Matarranya dignifique el vi de nous gràcies a un concurs als millors licors fets a casa

Hospedería Virgen de la Fuente i La Torre del Visco posen en marxa la primera 'Festa del vi de nous'. Es van presentar 23 vins a concurs, sent la millor proposta la de Lyam Fryett

Video Thumbnail
El Matarranya dignifica el vi de nous a través d'un concurs als millors caldos dolços
Entre la tradició i la sofisticació. Així podem definir la primera Festa del vi de nous, una iniciativa que es va celebrar el dissabte 16 de setembre al santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja, i que pretén posar en valor un producte tradicional de la nostra comarca que molts dels seus veïn

Entre la tradició i la sofisticació. Així podem definir la primera Festa del vi de nous, una iniciativa que es va celebrar el dissabte 16 de setembre al santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja, i que pretén posar en valor un producte tradicional de la nostra comarca que molts dels seus veïns continuen elaborant a casa. La idea ha estat impulsada per la nova gerència de la Hospedería Virgen de la Fuente i la Torre del Visco, i en este primer concurs s’hi han presentat un total de 23 licors. Un jurat professional es va encarregar de valorar els diferents vins presentats a concurs i, per unanimitat, la millor proposta va ser la que va presentar Lyam Fryett. El jurat també va atorgar un segon premi, que va recaure en Olga Mar. Esta primera festa va estar molt animada: es van preparar tapes molt cuidades, els assistents van poder degustar els diferents vins de nous presentats a concurs i la jornada va estar amenitzada per la música de la xaranga Sempre Sone Bé.

Víctor Vidal és ambientòleg i va fer de mestre de cerimònies del concurs, i va explicar que «a través d’esta festa volem dignificar la cultura popular i a totes aquelles persones que continuen fent vi de nous a casa». Al Matarranya «apenes trobem productors i comercialitzadors de vi de nous. Un producte molt cerimonial i que molta gent continue elaborant per a consumir a casa». De fet, «s’han inscrit un total de 23 persones» a concurs, «que pensem que són una barbaritat». Vidal explique que a les cases, «quan tenies alguna visita, teníem per costum traure unes pastes i una copeta de vi de nous. Era la cerimònia de benvinguda». Un producte que s’emmarque dins de les ratafies, entre «aquells vins macerats i alcoholitzats amb moltes herbes». Encara que la particularitat del vi de nous «és que no té tantes herbes i les nous estan molt presents». Un vi dolç que té tantes receptes com elaboradors, i que busque que la nou aparega en el gust i en l’olor sense patir massa distorsions.

El vi de nous està estretament lligat a la nit de Sant Joan. Víctor Vidal va concretar que «en alguns territoris, el vi de nous el nomenen vi del sol. És un vi que s’ha de començar a preparar la nit de Sant Joan», en el moment de l’any que tenim més hores de llum. «És el moment de màxima energia. I quan arribem a l’equinocci, ja està perfecte per consumir». Precisament, el santuari de la Marededéu de la Font de Pena-roja és un espai estretament vinculat a Sant Joan i al vi de nous. «Aquí està el toll de Sant Joan, on la nit més curta de l’any els pena-rogins es renten la cara. I l’entorn està ple de noguers, on es recullen les nous per a fer el vi». La idea de crear este concurs de vi de nous va eixir del congrés Confitando Territorio que lidere la Torre del Visco. De fet, com a costum també, des de l’hotel solen celebrar la nit de Sant Joan amb una escapada al riu, on els clients se renten la cara. A continuació, ja a l’hotel, se’ls convide a una copeta de vi de nous.

La idea és consolidar esta ‘Festa del vi de nous’ en futures edicions, amb l’objectiu de dignificar este producte tan nostrat.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans