Logotips d'organismes oficials

Rubén Catalán, xef de ‘La Torre del Visco’, protagonista a l’estand aragonès de Madrid Fusión

Enguany, el Govern d'Aragó ha apostat per promocionar la trufa en el que es considere el congrés gastronòmic més important del món

El xef de La Torre del Visco, protagonista durant el Madrid Fusión d'enguany. | FOTO: NDM

El xef Rubén Catalán, de La Torre del Visco, ha segut un dels quatre protagonistes de la màster class ‘Trufa con estrellas de Aragón’ que ha impulsat el Govern d’Aragó dins del Madrid Fusión, considerat el congrés gastronòmic més important del planeta. Enguany, Aragó ha estat present a IFEMA amb un estand exclusiu i una demostració d’alta cuina on la tuber melanosporum ha segut la gran aposta, constatant la importància que té la trufa negra per al territori. I és que Aragó és el major productor i exportador de trufa negra de tot el món. Rubén Catalán va protagonitzar uns tallers de cuina on també van estar presents Ramsés González del restaurant ‘Cancook’ de Saragossa, Cristian Palacio del restaurant ‘Gente Rara’ de Saragossa, així com Francesko Vera del ‘Gamberro’, també de Saragossa. Una trufa negra que va anar a Madrid acompanyada dels millors vins d’Aragó, així com de la denominació Jamón de Teruel o de l’oli del Baix Aragó.

En relació a esta experiència gastronòmica, el xef de ‘La Torre del Visco’ va concretar que “va anar tot molt bé. Parlem del congrés de cuina més important del món, i estar present i representar no només a ‘La Torre del Visco’, sinó a tot el Matarranya, és per estar molt orgullosos”. L’estand d’Aragó ha apostat enguany per la trufa negra, un producte molt valorat a la restauració. “Hi ha qui veu la trufa com un producte molt exclusiu i difícil de trobar, però és un producte que el tenim aquí i que el podem adquirir amb relativa facilitat, cosa que s’ha de valorar i hem d’aprofitar”, va destacar Catalán. Un producte de temporada que va lligat al fred, i és precisament durant els mesos d’hivern quan “la trufa està madura, és òptima i l’hem de consumir”. De fet, i durant estes setmanes, hi ha diferents restaurants i territoris que celebren les seues pròpies jornades de trufa. És el cas de La Fábrica de Solfa de Beseit, que prepare menús especials, o les consolidades ‘Jornades de la Trufa’ de la ciutat de Morella.

A Madrid Fusión, Rubén Catalán va portar tres propostes bastant suggerents. Per un costat, un plat de peix a base de truita fumada i acompanyada de trufa, ametles i les tradicionals moragues, una elaboració que es feia amb les olives negres del Baix Aragó a la brasa. El segon plat va ser un api bola amb rovell d’ou ecològic i uns tallarins. Com a tercera proposta, va plantejar un bocata de brassiques, “que són verdures d’hivern que no són massa mediàtiques”, va afegir Catalán, acompanyades d’una salsa mole a partir de fruits secs, com les garrofes, i una emulsió de cafè. Des de La Torre del Visco, Rubén Catalán va valorar esta experiència a Madrid, entenent que “coincideixes en molts companys del sector, fas una mica de networking i és una forma molt interessant d’arribar al client perquè propostes com Madrid Fusión donen molta visibilitat al teu projecte”. El passat novembre, la Guía Michelín va reconèixer la cuina de La Torre del Visco amb una Estrella Verda per la seua aposta sostenible.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans