Logotips d'organismes oficials

Les activitats del Matarranya per celebrar el 8M

Iniciatives molt variades en homenatge al Dia Internacional de la Dona

Tot i la COVID-19 els pobles del Matarranya no han volgut perdre l’oportunitat de reivindicar el Dia Internacional de la Dona. Seguint les mesures de seguretat o de distanciament s’han realitzat activitats físiques i online.

Poble a poble les xarxes socials s’han inundat per celebrar este dia. Els actes van iniciar el divendres en la xarrada “Cuidar-nos en temps de pandèmia” organitzada per la Diputació de Terol i oferida per una veïna del Matarranya, Cristina Escrig. Ahir diumenge Vall-de-roures va acollir una exposició de realitat augmentada on mitjançant noves tecnologies els assistents van poder viure en primera persona situacions de desigualtat, assetjo o violència de gènere. A La Freixneda, ahir a la tarda també van fer una concentració a la plaça i van recórrer els carrers en pancartes i vestits de morat.

Avui 8M les actes han estat molt diversos. Els bandos d’alguns pobles del Matarranya han fet ressò de manifests pel 8M. L’activitat que ha arrancat més prompte ha estat la ‘Ruta per la Dignitat Rural de Teruel’, que ha arrancat a les 7 del matí des de Beseit i que avui estava dedicada a la Dona i els empresaris. A més, des del ‘Matarraña Team’ han animat a les dones a recórrer 8 km en homenatge a les dones.

S’han proposat activitats online com les de la Comarca del Matarranya, on destrueixen mites de la dona i l’esport. Alguns pobles com ara Valljunquera i Fondespatla han repartit algun detall entre els seus habitants. A Valljunquera, per exemple, han repartit uns paraigües morat en l’eslògan ‘(R)evoluncionado el mundo, Valjunquera es feminista’. En altres localitats com a Pena-roja o La Freixneda s’ha animat a les dones a penjar els seus davantals al balcó.

Un dels municipis més actius ha estat Fórnols, on han preparat una exposició de fotografies de les dones del poble i del Matarranya amb les quals també han fet un vídeo. A més han decorat la plaça i l’han tintat de color morat.

L’institut de l’IES Matarranya ha preparat iniciatives per tota la setmana. Avui 8M els estudiants i alguns dels professors han fet una vaga i per tant al centre no s’han fet activitats. Tot i així, els alumnes han preparat pancartes i decorat el centre. Al llarg de la setmana estaran disponibles dos exposicions això com activitats en les aules i recreos.

REDACCIÓ
Mitjans