Logotips d'organismes oficials

El restaurant de la Torre del Visco guanya el Llagostí d’Or

La proposta d'Alejandro Gil i Mónica Mesa va conquistar el XX Concurs Nacional de Cuina Aplicada al Llagostí de Vinaròs

Fotografia de família en l'entrega dels premis del Concurs Nacional de Cuina Aplicada al Llagostí. Foto: NDM

La creació dels cuiners Alejandro Gil i Mónica Mesa, del restaurant de La Torre del Visco, va aconseguir el premi Llagostí d’Or de Vinaròs 2023. Al XX Concurs Nacional de Cuina Aplicada al Llagostí van competir un total de 10 xefs de restaurants d’alt nivell vinguts de tota la geografia espanyola. Primer van haver de passar una preselecció, en la qual s’havien d’enviar una recepta. I d’entre totes les propostes van seleccionar a deu per anar al concurs final. L’última prova va consistir en fer el plat en una hora i mitja i intentar convèncer a un jurat de luxe encapçalat pel xef executiu de Ca Roca, Hernán Luchetti.

El Llagostí d’Or 2023, amb un guardó de 1.500€ va ser per a la creació del xef Alejandro Gil del restaurant La Torre del Visco amb ‘Llagostí de Vinaròs a la sorra i gaspatxo d’herbes’. El segon premi amb 1.000 € i el Llagostí de Plata va recaure en el restaurant La Era de los Nogales d’Osca amb la recepta del xef Christian Mor, Llagostí de Vinaròs amb la seua brandada i pèsols. El tercer guardó amb 500 € i el Llagostí de Bronze va ser per al restaurant Cebo de Madrid amb la proposta de la xef Ariel Munguia amb Llagostí de Vinaròs -halòfiles- gaspatxo de tomàquet verd.

El cuiner Alejandro Gil, explicava, així, la seua proposta guanyadora: “era un llagostí cuinat en una arena de platja, acompanyat amb un gaspatxo d’herbes i cruixent de llevat”. El que buscaven era “el màxim respecte al producte i fer-lo brillar, per això no vam cuinar el llagostí, només el vam temperar en l’arena i per aconseguir el màxim aprofitament del producte vam fregir el cap i amb les closques vam fer una salsa”, explicava el cuiner.

Tot i que Alejandro Gil treballa a la cuina de La Torre del Visco, situat entre muntanyes, al municipi de Fondespatla, una zona eminentment d’interior, la platja tampoc queda lluny. “Van decidir apuntar-nos al concurs perquè busquem treballar producte de la zona i de quilòmetre 0, i Vinaròs, realment, no està lluny, és de les platges que tenim més a prop i este producte entre dintre de la nostra línia de treball”, raona el cuiner.

Els plats de la seua carta es basen en els productes de temporada que els proporciona el seu propi hort. “Treballem tot l’any per temporades, els productes de l’hort marquen els menús i a partir d’això creem els plats. Per exemple, ara vindrà el cigró verd, el carabassí o la cirera. Són menús que canvien molt, no hi ha res fixo”, explica Gil. I pel que fa a productes com les carns i els peixos busquen productes de la zona com l’ànec del Delta o el corder de raça maellana del proveïdors del territori. Esta línia de treball els ha valgut la prestigiosa Estrella Verda Michelin, que reconeix als restaurants que treballen en la gastronomia sostenible.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans