Logotips d'organismes oficials

La DPT modificarà el pressupost per a destinar 12,6 milions a reactivar l’economia en els municipis

Les modificacions estan dirigides a reforçar econòmicament als ajuntaments de manera que disposin de recursos per a pagar les despeses generades per a frenar el virus

Reunió telemàtica amb els portaveus de tots els grups polítics amb representació en la institució./ Foto: NDM

L’equip de govern PSOE-PAR de la Diputació de Teruel ha presentat avui als portaveus dels partits polítics les seves propostes de modificació del pressupost, orientades principalment a reactivar l’economia en els municipis. Amb la liquidació del pressupost de 2019 i la reorganització pressupostària a la qual obliga la crisi actual, la Diputació destinaria un total de 12,6 milions d’euros per a pal·liar la situació generada per la crisi del COVID-19.

El president Manuel Rando i el vicepresident Alberto Izquierdo, han presentat les línies generals de modificació pressupostària durant una reunió telemàtica amb els portaveus de tots els grups polítics amb representació en la institució, complint amb el compromís adquirit per l’equip de govern en l’últim ple ordinari del mes d’abril. La reunió s’ha desenvolupat en un clima d’enteniment i col·laboració, a la recerca del consens entre tots els grups.

La proposta de l’equip de govern reassigna 44 partides que suposen en total 2,6 milions d’euros, als quals cal sumar els 10.578.803 corresponen al romanent de tresoreria. Les modificacions estan dirigides a reforçar econòmicament als ajuntaments, de manera que disposin de recursos per a pagar les despeses generades per a frenar el virus i atendre les seves conseqüències socials i econòmiques, així com a dinamitzar l’ocupació i l’economia local.

D’aquests 12,6 milions d’euros, l’equip de govern planteja destinar fins a 10 milions al Fons d’Inversions Municipals Financerament Sostenibles (FIMS), després que el Govern central l’autoritzi, la qual cosa suposaria duplicar la xifra del pla del passat any. “És una manera de promoure l’ocupació en els municipis, a través de l’obra pública en les petites localitats perquè donaran treball als gremis i professionals i d’aquesta manera es reactivarà l’economia, apostant per l’economia circular” ha dit el president de la Diputació, Manuel Rando.

Dins de la proposta de reassignació pressupostària, que s’haurà d’aprovar en ple, també es planteja una línia d’ajuda específica per a ajudar els ajuntaments a pagar les despeses generades per la crisi sanitària. “Volem que sigui una línia d’ajudes fàcil i accessible per als ajuntaments, que han hagut de fer front d’una manera imprevista a moltes despeses per a fer desinfeccions i altres accions contra el coronavirus i necessiten ara recuperar aquests diners” ha ressaltat el vicepresident Alberto Izquierdo.

Aquest finançament extraordinari se suma a l’aprovada recentment del Pla de Concertació, amb un total de 3,3 milions que els ajuntaments poden destinar a finançar les seves activitats, o el Pla d’Ocupació, amb una dotació de 1,7 milions d’euros -200.000 euros més que l’any anterior- per a contractar a treballadors desocupats en l’execució d’obres i serveis de competència municipal. El president Manuel Rando ha assenyalat que en les modificacions pressupostàries es pretén ampliar la quantia d’aquest pla d’ocupació.

A més, la proposta de modificació pressupostària de l’equip de govern inclou partides per ajudar a sectors especialment afectats per la pandèmia del COVID-19 com el de la cultura, el turisme o els col·lectius més vulnerables. “Més enllà del destinat als ajuntaments, també proposem augmentar partides dedicades a l’hostaleria o als treballadors de la cultura, que són dos sectors que ho han passat i ho passaran molt malament. A més, també volem augmentar l’assignació a entitats que han treballat i continuen treballant amb persones que han perdut tots els seus ingressos o que estan en situació de vulnerabilitat, com Creu Roja o Càritas» segons Rando.

 

Gestió davant la crisi
En la reunió, Rando i Izquierdo han donat també compte de la gestió de la institució davant aquesta crisi, començant per com es van posar en marxa mesures de prevenció dies abans que el Govern d’Espanya declarés l’estat d’alarma i la posada en marxa d’un pla per a facilitar el teletreball. També han destacat la coordinació amb altres institucions, així com el reforç de serveis com el de teleassistència i l’atenció a les persones més vulnerables.

En l’informe de gestió durant l’estat d’alarma elaborat per l’equip de govern, també es recullen altres accions específiques com les que s’han realitzat en l’àrea de Cultura i Turisme. El Teruel Online Fest o el pla de formació i posicionament per al sector turístic a través d’Internet són exemples d’activitats adaptades a la situació que han tingut un gran acolliment.

El president de la Diputació de Teruel, Manuel Rando, ha assegurat que “s’han fet moltes coses i s’han fet bé. I hem recollit tot aquest treball detalladament, de manera transparent, perquè se sàpiga què és el que ha estat fent durant aquests mesos aquesta institució. Sense oblidar que tots els mitjans de la Diputació Provincial han estat sempre en funcionament per a totes les qüestions que ens ha sol·licitat el Centre de Coordinació d’Emergències del Govern d’Aragó (CECOP) i per a tot el que ens han sol·licitat els alcaldes i les alcaldesses de la nostra província”.

Per part seva, Izquierdo ha detallat el treball realitzat en aquesta crisi pel Servei de Salvament i Extinció d’Incendis o de Vies i Obres, “que han demostrat que es tracta de serveis essencials per a aquesta província”. Així, el servei de Vies i Obres ha mantingut en aquesta crisi els equips necessaris per a atendre les incidències urgents en carreteres, que aquesta primavera han obligat a posar en marxa un dispositiu especial per a solucionar els problemes de despreniments que han afectat mig centenar de carreteres de la província, a causa de les nevades de l’hivern i les abundants pluges de la primavera.

El treball dels empleats públics ha hagut d’adaptar-se a les condicions de seguretat, intensificant a més les tasques de neteja i desinfecció dels vehicles amb sistemes com el d’ozono. Tot això sense deixar d’atendre emergències en aquelles carreteres de la Diputació de Terol que requerien una intervenció més ràpida perquè es veia impedida la circulació.

Izquierdo també ha ressaltat el treball dels bombers en aquesta crisi, que a més de mantenir les atencions habituals del servei, han afegit als seus treballs la desinfecció en residències de majors i centres de salut i l’assessorament als municipis per a fer aquests treballs, posant a la seva disposició a més 26 vehicles que el servei té cedits a les entitats locals perquè recolzin en les situacions d’emergència.

REDACCIÓ
Mitjans